Eilisiltana lueskelin perjantaina postilaatikkoon kolahtanutta lokakuun Vauva-lehteä. Maija Kangasluoman kirjoitus baby bluesista "Ensimmäiset viikot vain itkin" iski kohdallani. Osa tekstistä oli kuin suoraan suustani. Ensimmäisinä viikkoina vauvan kanssa mieltäni painoivat paniikki, ahdistus ja epätoivo. Odotukseni pakahduttavasta onnen tunteesta petti minut täysin.
Kuten kirjoittajalla, minullakin itku vaani kurkussa jatkuvasti, eikä mikään tuntunut miltään. Tai tuntui, lähinnä ylivoimaiselta. Osansa tuskaan toi alusta asti taistelua ollut imetys. "Päivät matelevat parin tunnin sykleissä, imetyksestä toiseen." Jep. Tosin meillä syklin pituus taisi olla puolesta tunnista tuntiin. Paikkani oli hikoilla sohvalla imetystyynyn alla. Kangasluoman lailla toivoin vain, että poika olisi tämän imetyksen jälkeen edes hetken hiljaa. Haluan olla edes hetken rauhassa.
Mieheni tietysti yritti helpottaa oloani minkä pystyi. Lähti huutavan vauvan kanssa hetkeksi vaunuilemaan tai päästi minut käymään kaupassa. Vauvan poissaolo ahdisti aivan yhtä lailla kuin läsnäolokin. Tähyilin parvekkeella, milloin poika tulee takaisin. Kaupassa kiisin päätöntä vauhtia, ja jo kotipihaan tullessa kuulin päässäni vauvan itkun, joka vain voimistui rappukäytävässä. Todellisuudessa vauva ei edes itkenyt.
Vauvan synnyttyä meillä kävi tietysti vieraita. Ystävät ja sukulaiset jaksoivat ihastella tulokasta. "Eihän tämä edes itke". Eipä juuri sillä hetkellä. Jokainen vieraan suusta tullut vauvan hehkutus tuntui itselleni lähinnä syyttelyltä. Enkö todella ymmärtänyt miten ihana tuo sillä hetkellä lähinnä tunkeilijalta tuntuva ruttukasa on? Onko minussa jotain vikaa? Olenko jo nyt epäonnistunut äitinä? Asiaa ei helpottanut ystäväni, joka sai esikoisensa samoihin aikoihin. Toisin kuin meillä, heillä kaikki tuntui täydelliseltä onnelta alusta asti. Oma tuntemukseni viallisuudestani vain vahvistui. Puuttuuko minulta jokin äiti -geeni?
Kangasluoma kertoo ystävästään, joka oli myös kokenut vauva-alun ahdistavuuden. Se oli helpottanut oloa. Itseltäni tällainen vertaistuki puuttui. Odotin ehkä löytäväni sellaisen vauvatuokioista, joihin raahauduin puoli väkisin. Ei löytynyt. Omia ajatuksiani en uskaltanut edes kertoa ääneen huono äiti -leiman pelossa. Meillä menee ihan hyvin. Valehtelin. Ystäväni, jolla on jo taaperoikäinen poika, puki välillä puolestani sanoiksi ajatuksia, joita en uskaltanut sanoa ääneen. Se helpotti jonkin verran. Minua ei tuomittukaan. Päinvastoin. Sain kuulla muistutuksen, että olen varmasti paras mahdollinen äiti pojalleni. Kiitos.
Kuten Kangasluomakin, mainitsin kerran asiasta neuvolassa. Tai en ehtinyt edes mainitsemaan. Terveydenhoitaja sai vastaukseksi kuulumisten kyselyyn kunnon kyyneltulvan. Ei puhuttu baby bluesista tai masennuksesta. Sain vain kouraani perhetyöntekijän ja neuvolapsykologin yhteystiedot. Perhetyöntekijän apu tuntui minulle vieraalta. En todella halua vierasta henkilöä kotiini hääräämään. Enkä kokenut sellaiselle olevan edes tarvetta. Neuvolapsykologille yritin soittaa. Kesälomalla vielä kaksi viikkoa kertoi vastaaja. Terveydenhoitaja olisi voinut kertoa, että tunteet ovat ihan normaaleja ja ohimeneviä. Olisi auttanut tyhjänpäiväisiä puhelinnumeroita enemmän.
"Niin kuitenkin käy, että samalla kun vauvanhoito rutinoituu ja pieni ihminen tulee tutuksi, myös mieleni käy valoisammaksi", toteaa Kangasluoma. Näin kävi myös minulle. Alun synkät ajatukset vaihtuivat päivä päivältä valoisammaksi. Välillä osasin jo itkeä ihan onnesta. Tällä hetkellä, pojan ollessa hieman yli kolme kuukautta, en tiedä mitään ihanampaa kuin vauvan pehmeän posken suukottelu, ilon kiljahdukset, hymyt, yhteiset juttutuokiot tai koko perhe sohvalla lämpimänä kasana. Vaikka allergian takia meillä on ollut itkuista ja väsynyttä, rakkaus tätä uutta elämää kohtaan kasvaa koko ajan. Tietysti välillä on myös niitä epätoivon hetkiä, mutta uskon, että niitä on loppujen lopuksi kaikilla. Niistä ei ehkä vaan puhuta.
Kuten Kangasluomakin, toivoisin, että baby bluesista puhuttaisiin enemmän. Pumpulin pehmeiden vauvajuttujen rinnalle tarvittaisiin kontrastiksi enemmän tarinoita vauva-arjen vaikeudesta, vaikka kaikki olisi päällisin puolin ihan hyvin. Neuvoloissa pitäisi olla jaossa enemmän tietoa baby bluesista. Se on normaalia, varmasti melko yleistäkin. Negatiivisillekin tunteille tulisi antaa tilansa, syyllisyys vain pahentaa niitä.
Jos toinen lapsi on meille joskus ajankohtainen, uskon selviäväni tunteideni kanssa paremmin. Nyt tiedän niiden olevan ohimeneviä. Vastasyntyneen odotuksen sijaan odotukseni kohdistuisivat ehkä ennemminkin aikaan kuukausi jälkeen synnytyksen. Silloin elämä alkaa pikku hiljaa voittaa.
Meillä on ihana perhe. Kaikesta huolimatta.
Tässä loppuun vielä netistä bongaamani runo, josta itse sain jollain tapaa lohtua kamppaillessani tuntemuksieni kanssa.
Jos en olisi syntynyt
enkä olisi tässä,
olisinko tyhjä paikka
pilkkopimeässä?
Jos en olisi syntynyt,
olisinko missä?
Yksinäinen pisara
meren syvyyksissä?
Olisinko tuuli
tai häivähdys hento,
perhosen kepeä
siivenlento?
Jos en olisi syntynyt,
olisinko tähti,
joka kauas kodistaan
luo ystävänsä lähti?
Jos en olisi syntynyt,
enkä olisi täällä,
olisinko kaipaus
sydämesi päällä?
Olisinko hellyys,
kuin pehmeää lunta,
sydämesi
ihanaa unta?